Stoppen met roken

Er zijn veel redenen om te stoppen met roken. En stoppen met roken heeft altijd zin! Je huisarts of praktijkondersteuner kan hierbij helpen, óf verwijzen naar een 'stoppen-met-roken'-coach. Op deze pagina lees je meer informatie over het Stoppen-met-roken traject.

Waarom stoppen met roken?

De belangrijkste reden om te stoppen met roken ben jezelf. Het is beter voor je lichaam, je voelt je energieker, je eten smaakt beter, je huid en tanden worden mooier, het levert je een beter seksleven en humeur op, én je bespaart flink op je uitgaven! 

Belangrijk om te vermelden is dat de e-sigaret (ook wel vape genoemd) geen alternatief is. Veel mensen denken dat het onschuldig is om te vapen, maar de damp bevat allerlei giftige stoffen die je eveneens ernstige gezondheidsklachten op kunnen leveren. 

Invloed van roken op jouw gezondheid

Zowel het roken van tabaksproducent  als gebruik maken van de e-sigaret brengt je gezondheid schade toe. Het is de belangrijkste oorzaak van long- en luchtwegziektes: COPD, astma en allerlei vormen van kanker (zoals longkanker, leukemie, nier-, blaas-, maag- en alvleesklierkanker). Vrouwen hebben daarnaast ook risico op baarmoederhalskanker. Bij mannen is de kans op impotentie bijna tweemaal zo groot bij rokers, dan bij niet-rokers.

Naast erfelijke factoren zijn ook omgevingsfactoren van belang bij het ontstaan van reumatoïde artritis. Roken is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van reumatoïde artritis en zorgt er ook voor dat sommige medicijnen minder effectief zijn. Bovendien zorgt roken in het hele lichaam voor een verhoogde staat van ontsteking. Een ontstekingsziekte als reumatoïde artritis wordt door roken beïnvloed. Zelfs door matig roken wordt het risico op reumatoïde artritis verdubbeld. Voor mensen met reuma is stoppen met roken dan ook erg belangrijk. 

Stoppen met roken heeft zin!

Stoppen met roken heeft altijd zin. Roken verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, hartfalen, beroerte of etalagebenen). Hoe meer je rookt en hoe langer je rookt, des te hoger het risico. Ook als meeroker (werkomgeving, woning, enz...) heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wist je dat 50% van alle rokers uiteindelijk overlijdt aan de gevolgen van roken? 

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Chronisch betekent dat dit niet meer herstelt. In de meeste gevallen is roken de oorzaak van COPD ontstaat vaak pas na het  veertigste levensjaar. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig waardoor longziekten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen. Ook al ben je (langere tijd) gestopt met roken, dan heb je nog steeds een verhoogd risico op COPD. Dit geldt ook voor naasten (familie, gezinsleden, enz...)  die jaren hebben meegerookt. Rook je en heb jij of je naaste COPD? Probeer zo snel mogelijk te stoppen met roken. Roken maakt de klachten alleen maar erger. Het versnelt het verloop van de ziekte.

Na het stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten snel af en op langere termijn ook het risico op COPD en reuma. Een jaar na het stoppen met roken is de kans op een hartinfarct en angina pectoris al de helft kleiner.

Wist je dat rokers bijna 50% meer kans hebben om diabetes te krijgen? De oorzaak is dat door te roken je bloedsuiker sneller te hoog wordt. Rook je, dan reageert je lichaam niet goed meer op insuline (hormoom dat de bloedsuiker in evenwicht houdt). De cellen worden ongevoelig voor insuline. Hierdoor wordt je bloedsuiker te hoog. Dit is vaak de eerste stap naar diabetes.

Vaak wordt gedacht "wanneer ik rook, blijf ik slanker". Je gewicht kan inderdaad iets lager liggen dan bij niet-rokers. Toch gebeurt er ongemerkt wat in je lichaam. Roken zorgt ervoor dat vet in het lichaam op een andere manier wordt opgeslagen. Het vet wordt bij rokers vooral verzamelt rond de organen in de buik, zoals de lever. Buikvet is het gevaarlijkste soort lichaamsvet en verhoogt de kans op diabetes!

Stoppen met roken is moeilijk. Roken is zeer verslavend. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag je huisarts of POH om advies of om je door te verwijzen. Mensen die onder begeleiding stoppen hebben zeven keer meer kans op slagen.

Behandeltrajecten

Er zijn diverse behandeltrajecten om te stoppen met roken. Je huisarts of praktijkondersteuner zal eerst vragen of je individueel of onder begeleiding wilt stoppen. Vervolgens wordt er vastgesteld hoe jouw nicotineafhankelijkheid en  motivatie om te stoppen is. Kies je ervoor om individueel te stoppen, dan kan je dit doen door een zelfhulpcursus te volgen op internet. De beste resultaten worden echter behaald bij het stoppen onder begeleiding. Dit kan je doen door een groepstraining te volgen.
 

Zorgmodule 'Stoppen met roken'

Om ervoor te zorgen dat zorgverleners patiënten op een goede manier begeleiden bij het stoppen met roken, is er een zorgmodule Stoppen met roken ontwikkeld. In deze zorgmodule wordt de norm voor goede zorg bij het stoppen met roken (tabaksverslaving) beschreven. Zo wordt er onder andere duidelijkheid gegeven over wat er verwacht mag worden van de zorg bij het stoppen met roken.

Vergoeding

De 'Stoppen met roken behandeling' wordt vergoed door de zorgverzekeraar, evenals de medicijnen die helpen te stoppen met roken. Hier zit echter wel een voorwaarde aan: de medicijnen worden alleen vergoed wanneer je ook een behandeltraject met gedragsverandering volgt.

Online informatie Stoppen met roken

Zowel het roken van tabaksproducent  als gebruik maken van de e-sigaret (ook wel vape genoemd) brengt jouw gezondheid schade toe. Het is de belangrijkste oorzaak van long- en luchtwegziektes: COPD, astma en kanker. 

Voor betrouwbare informatie, tips en adviezen over stoppen met roken.

Bezoek de website ROKENinfo

Meer online informatie 

Websites met algemene informatie over voeding, medicijnen, gezond leven, enz...

We hebben deze bij elkaar verzameld en je vindt er informatie die nuttig kan zijn wanneer je wilt stoppen met roken of andere gezondheidsproblemen. Klik op onderstaande knop.

Lees meer

 

Logo Nucleuszorg

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.